Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02 00:17 - За боговете и хората
Автор: troia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1092 Коментари: 24 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Седеше  свит и умислен близо до главната алея на морската градина. Кафявите му очи имаха цвета на изсъхнало дърво. Косата му някога дълга и гъста сега изглеждаше зле. Макар и вързана на опашка си личеше, че е оредяла. Беше облечен с износени дрехи, които допълваха неугледният му вид.  Встрани на земята имаше оставена китара. Предполагаше се, че е забравена от някой.  Той въздъхна тъжно и посегна към нея.  Намести инструмента  в скута си. Двамата си паснаха като верни, стари приятели. После засвири и запя. Някои от минувачите го загледаха изненадани. Гласът му беше мощен, мелодичен и същевременно нежен. Беше невероятно! Не подхождаше на невзрачен, застаряващ мъж да има такава дарба. Той трябваше да е прекрасен като бог, с буйни чупливи коси, страстен поглед и мускулесто тяло. По-умните минувачи се заоглеждаха за скрит плейбек, търсейки някаква измама.

Скоро премина с горда походка и неговата муза. Беше красиво, дългокосо момиче със съвършено лице и прекрасно тяло. Тя го погледна за миг, но не спря. Като млада богиня прецени, че не заслужава повече внимание. Гласът му се извиси след нея прошепвайки тъжно „Сбогом”. Може би я виждаше за последен път. След няколко дни щеше да отпътува за столицата. Щеше да се върне като уличен музикант  през следващия летен сезон.

В края на деня калъфът му от китарата беше запълнен с дребни пари. Талантът беше нещо непонятно . Преди да си тръгне една жена пусна някакъв лист в него.

-          Вече и боклуците си изхвърлят при мен.  – ядоса се той.

Изгледа с неприязън  спокойно отминаващата фигура. Тя се сля с тъмнината разтваряйки се в нея като мъгла. Бързо я забрави, защото в далечината видя силуетът на своята муза. Вървеше прегърната  от друго божество. Светът беше двуличен. Той принадлежеше на младите и красивите...

В бедната си квартира преброи машинално  надника си  за деня. Преди да изхвърли смачканият лист на непознатата го разтвори. Имаше нещо написано в него . Зачете се.

„Седеше тих и умислен. Кафявите му очи имаха цвета та изсъхнало дърво. Косата му някога дълга и гъста сега изглеждаше зле...”

-          Какви драсканици...Нямам време за глупости.  – промърмори сърдито и със замах запрати написаното в коша.

Предпочиташе да копнее за своята изящна муза. Мислите за нея го караха да се чувства млад и луд. Беше й посветил нежна, любовна песен. Тя нямаше да я чуе, защото богините живеят далеч, неуловими и недостижими.


 
Гласувай:
30
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Кати! Искам да разбера ...
17.02 14:43
Кати! Искам да разбера края...ех, защо не му е стигнало търпение да дочете...няма ли начин да се окаже, току-виж, че разказът има щастлив край...че музикантът успява да намери музата си... :)
А дали няма да се окаже, че музата му е друга, а не тази, която той си е мислил...просто понякога пропускаме това, което е близо до нас, заради химерите, които преследваме...мисля, че в реалния живот става така, нерядко...
Много вълнуващ разказ, видях всичко в картини и пожелавам този човек да намери щастието си...
Морска прегръдка от мен!
цитирай
2. troia - Веси,
17.02 15:04
заслужаваш медалче за това първо коментарче.:)
Ами понякога нещата стават така. Нарочно е леко недовършено. Пропастта между хората и боговете е толкова огромна, че дори и изкуството е безсилно да ги събере.
Моят герой сигурно ще открие щастието си, но в някоя приказна история.:)) Богините не са за него.
Морска прегръдка и от мен! Радвам се, че се отби въпреки, че си приятно ангажирана.
цитирай
3. merlin68 - Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той ...
17.02 16:52
Аз търся тебе, ти търсиш друг,
но той търси друга, тя пък търси друг... хубава песничка, не знам кой е автора на стиховете.
цитирай
4. cinderellathespy - За китаристите...
17.02 18:05
Дали всички трубадури са такива завеяни и отнесени от вихъра или така ми се струва от собствените ми наблюдения над разни мои приятели-китаристи, Кате, незнам. Според мене героя ти не живее в реалността и затова я е докарал до там – сам, над средна възраст, изкарващ прехраната си с дрънкане на крайбрежната улица докато въздиша по разни младички девойчета, които никога няма да му обърнат внимание. Каква муза може да ти е някой, с когото не си обелил и едно изречение. Освен това миля, че е много себичен. Защо не дочете писъмцето на преминаващата жена?! То можеше да бъде красива отправна точка в жалкия му живот. Но той очевидно е тотално потопен в измисления си свят и колкото и години да минат ще си остане неудовлетворен и жалък с единствена утеха музиката му, а дали и тя ще му е утеха не се знае... По-скоро сигурно ще и се дразни, защото и чрез нея измислените му мечти са останали неосъществени...Мисля, че с годините неудовлетворението му от живота ще нарасне, но все така нищо интерсно и в споделеност няма да му се случва, за да може на преклонна възраст като се обърне назад да изпита удовлетворение от извървяния път. Ковти чувство остави у мен разказа ти, защото се сещам за такива китаристи от реалността ми, приятели са ми, но изпитвам съжаление към егоистичната природа която са развили докато кръстосват моретата, изкарват пари, но нямат семейства с които да споделят тези пари и събраните емоции, докато са били по корабите.

Усмихната съботна вечер,
Ели
цитирай
5. nkf - Изглежда е пропуснал истинската си ...
17.02 19:08
Изглежда е пропуснал истинската си муза, която даже му се е разкрила недвусмислено. Ако можеше само за миг да погледне отстрани... Обаче Лахезис е жестока парка. :)
цитирай
6. troia - Привет!
17.02 21:10
merlin68 написа:
Аз търся тебе, ти търсиш друг,
но той търси друга, тя пък търси друг... хубава песничка, не знам кой е автора на стиховете.


Чувала съм я тази песничка, но и аз не знам кой е автора. Отстрани звучи забавна, но да не си в ситуацията.:))
Поздрави!
цитирай
7. troia - Здравей, Ели!
17.02 21:27
Беше ми интересно да прочета твоето коментарче, защото аз лично не познавам и един китарист. Явно съм улучила ха ха ..Много съм добра.:)
И аз мисля, че тук няма истинска любов. Музата може да е само вдъхновяваща, а какво по-хубаво от едно красиво момиче?!
А относно твоите приятели музиканти - всеки живее живота си както му харесва. Ако един мъж не го влече семейният живот по-добре да не се жени. Така всички около него ще са нещастни. Тези неща стават с желание, а не защото така трябва.
Приятни почивни дни, Ели!:)
цитирай
8. troia - Ами така
17.02 21:35
nkf написа:
Изглежда е пропуснал истинската си муза, която даже му се е разкрила недвусмислено. Ако можеше само за миг да погледне отстрани... Обаче Лахезис е жестока парка. :)


става в живота! Разни богини развалят работата.:) Шегувам се.
Физическата красота е била и винаги ще бъде издигната в култ. Има и много друга красота, която е невидима и не е толкова преходна, но ...на всеки очите са различни. Дори и моят музикант е жертва.
Поздрави!
цитирай
9. kiamzena - Интересно усукваш нещата винаги,
18.02 07:50
всеки си има своя муза и ако тя те погледне благосклонно, а да не говорим, ако ти обърне специално внимание – какво се случва. В писмото, пуснато в калъфа му се крие нещо. Не мисля, че е от муза, по-скоро е от съдбата, която иска да му напомни, че ако имаш талант, който ти е даден, трябва да намериш в себе си сили и да служиш с него на хората, защото ако се боиш да го използваш, боговете ще те накажат жестоко за дара, който са ти дали, а ти не си се грижил за него.
Любопитно ми е какво се случва с музиканта, така пишеш, че караш читателя да допише сам края. А аз съм за щастливия край :)
цитирай
10. troia - Здравей, kiamzena!
18.02 12:54
Според мен моят музикант се е върнал в София, а неговата муза е продължила живота си като млада богиня.:) Може би ще се върне за новия летен сезон и ще си хареса друга...
Животът е изпълнен със срещи и раздели и това е в реда на нещата. Бих казала, че историята ми е банално реалистична.
Нямам нищо против всеки да си я завърши както иска.
Хареса ми твоята хипотеза за ролята на таланта и наказанието на боговете. Не ми беше хрумвало. Ще го имам в предвид.:)
Поздрави!
цитирай
11. donchevav - Похватът "разказ в разказ...
19.02 00:17
Похватът "разказ в разказ" в края много ми хареса! Той въвежда нов герой, литературен двойник на китариста, и става причина за странен парадокс - художествената измислица се оказва по-реалистична от възприятията на прототипа. Нашият герой музикант не може да се познае в описанието "умислен...изсъхнало дърво... зле" - затова нарича написаното "драсканици" и "глупости". В своите очи той изглежда "млад и луд". И момичето няма да го чуе не защото е от богините, които "живеят далеч, неуловими и недостижими", а защото е на светлинни години от истината за себе си.
Аз също имам познати улични музиканти - в Несебър. Клечат по цяла вечер на Провлака и се държат точно по описания от тебе начин. Изключение прави вечният гайдар на крепостната стена в Стария Несебър, който посреща гостите на града всяка вечер - той е истински артист - виртуоз и шоумен:)))
Хубав разказ! Поздравления, Кате!
цитирай
12. troia - Здравей, Вени!
19.02 15:43
Много ми хареса коментарчето ти. Моят герой се ядосва, че не е оценен таланта му, а самият той съди другите само по външният им вид.:) Няма реална оценка нито за себе си, нито за заобикалящият го свят. Живее в своя, чувствайки се луд и млад.:) И "богинята" и тя е като него. Много точно го каза. Впечатлена съм.
Ако посетя Стария Несебър ще потърся "твоят" гайдар.:)
Благодаря ти. Приятен и хубав ден!:)
цитирай
13. krassko - Wow,
19.02 17:54
Добре си използувала времето си, страхотен разказ...
Аз щях да му направя любовна магия, да му омагьосам китарата,
или да го срещна с първата му любов, която сега е с прошарени коси,
прегърбена и с бастун...
...И съм щастлив, че срещах любовта в най чистия и вид:
Той - самовлюбен, егоистичен и пренебрежителен и Тя - всеотдайна, грижовна и ...невероятно красива.
Страхотна история.
Благодара за разказа - ще си измислям края тази вечер...
цитирай
14. troia - Краско,
19.02 21:09
ти като поет винаги завърташ поетично и любовно нещата.:)
Има ли магия нещата излизат от контрол. От някъде може да изскочи и някоя вещица, която изведнъж да се окаже фенка на музиканта и край с първата любов ха ха
Откъде ти хрумна, че любимата му е с бастун?! Направо ме "уби" и уби него.:)
И аз благодаря за уникалният ти коментар.:) Ако искаш напиши и ти нещичко.
цитирай
15. batogo - !!!:))) Хареса ми разказа, Троя!
20.02 18:54
В крайна сметка всеки получава това, което заслужава, а не това, което го привлича... Печелят тези, които имат очи и сетива за невидимото, за душата, защото фасадата винаги се похабява, докато душата обикновено се разкрасява... :)
цитирай
16. troia - Благодаря ти!
20.02 22:15
batogo написа:
В крайна сметка всеки получава това, което заслужава, а не това, което го привлича... Печелят тези, които имат очи и сетива за невидимото, за душата, защото фасадата винаги се похабява, докато душата обикновено се разкрасява... :)


И аз разсъждавам като теб. Забелязвам, че често мислим еднакво.:) Наистина всеки получава това, което заслужава.
Приятна вечер!:)
цитирай
17. born - https://www.vbox7.com/play:3bccf46328
21.02 00:20
Изпълнител на песента е Боян Иванов -
Чувствам, че отскоро нещо не върви. Някаква умора сякаш ти тежи. Ти недей да криеш - аз ще разбера, знам в живота често става и така: Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг. Всеки ден заставам пред вашата врата, докато отворя дълго аз звъня. Майка ти - разбирам, крие те сега. Ще предам, тя казва, вашите цветя. Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг. Вечер се прибирам с мойта самота, вече не разбирам твоята игра. Бяхме тъй щастливи - свърши днес това, че в живота често става и така: Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг.ЧУДЕСНА ПЕСЕН.
ЧУДЕСЕН Е И РАЗКАЗЪТ ТИ !
Поздрави !
цитирай
18. troia - О, благодаря ти
21.02 12:29
born написа:
Изпълнител на песента е Боян Иванов -
Чувствам, че отскоро нещо не върви. Някаква умора сякаш ти тежи. Ти недей да криеш - аз ще разбера, знам в живота често става и така: Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг. Всеки ден заставам пред вашата врата, докато отворя дълго аз звъня. Майка ти - разбирам, крие те сега. Ще предам, тя казва, вашите цветя. Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг. Вечер се прибирам с мойта самота, вече не разбирам твоята игра. Бяхме тъй щастливи - свърши днес това, че в живота често става и така: Припев: Аз търся тебе, ти търсиш друг, но той търси друга, тя пък търси друг.ЧУДЕСНА ПЕСЕН.
ЧУДЕСЕН Е И РАЗКАЗЪТ ТИ !
Поздрави !много за линка. Така ме развесели.:) Ето така любовта си играе с хората като пионки.
Благодаря ти и за милите думи.
Поздрави и на теб! Успех с прозата.:)
цитирай
19. pvdaskalov - * 1 *
21.02 16:40
Благодаря, Катя, че по оригинален начин ни даде възможност да разберем какво пише в писмото. Твоята приказка не се нуждае от продължение - с навика си музикантът ще идва в Морската градина, докато някой ден снегът го затрупа там.... Подхвърлилата листа му е направила най-големия подарък. Познавайки до болка навиците му, тя е искала да му предскаже бъдещето, но той не е "вдянал".
Дори да греша, не мисл'и, че сгреших набързо.
Поздрави!
П и е р
цитирай
20. kvg55 - troia,
21.02 22:15
Е, така и така е изпаднал от живота, поне да си помечтае за хубава жена. Все пак, ако беше прочел писмото, щеше да научи повече за себе си.
Спомнихте ми и една стара любима песен.
цитирай
21. troia - Привет, Пиер!
22.02 21:00
pvdaskalov написа:
Благодаря, Катя, че по оригинален начин ни даде възможност да разберем какво пише в писмото. Твоята приказка не се нуждае от продължение - с навика си музикантът ще идва в Морската градина, докато някой ден снегът го затрупа там.... Подхвърлилата листа му е направила най-големия подарък. Познавайки до болка навиците му, тя е искала да му предскаже бъдещето, но той не е "вдянал".
Дори да греша, не мисл'и, че сгреших набързо.
Поздрави!
П и е р


Не, не грешиш.:) Рядко човек може да се погледне отстрани. Често всеки си живее в своя свят, със своите си мечти и цели и си върви по своя път. Такива подаръци никой не иска.:)
Благодаря ти. Приятна вечер!
цитирай
22. troia - Привет!
22.02 21:02
kvg55 написа:
Е, така и така е изпаднал от живота, поне да си помечтае за хубава жена. Все пак, ако беше прочел писмото, щеше да научи повече за себе си.
Спомнихте ми и една стара любима песен.


Интересна гледна точка. Разсмя ме.:) Наистина защо да не помечтае човек? Човешко си е.
Поздрави!
цитирай
23. valben - Браво!
23.02 14:33
Едно от най-добрите ти разказчета. Аз съм виждал твоя герой. Но тогава той продаваше билетчета за градския транспорт.
цитирай
24. troia - Благодаря ти, Вал!
23.02 22:06
Нали има една приказка "музикант къща не храни".:))
Радвам се, че ти е харесало.
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troia
Категория: Тя и той
Прочетен: 610998
Постинги: 651
Коментари: 7239
Гласове: 16736
Архив
Календар
«  Март, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031