Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 19:32 - ЗНАЕТЕ ЛИ В ДНЕШНИЯТ ДЕН В ПОЧИТ НА СВ.СПИРИДОН
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 405 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


+На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите на св. Спиридон. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на св. Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса. Православната Църква чества паметта му на 12 декември



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - С Божията благодат честните мощи на ...
12.12.2019 19:37
С Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. свещеникът Георги Калохерет се отправил с тях в Сърбия, а оттам през 1460 г. на остров Корфу. Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самия храм „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Те се изнасят за поклонение три пъти годишно: на Великден, на 11 август (датата, на която св. Спиридон спасил острова от нападението на турците) и на празника му - 12 декември. Два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

От миналата година, по време на поклонническо пътуване до мощите на св. Спиридон на о. Керкира, ик. Николай Николов, предстоятел на старинния митрополитски храм "Св. Петка", участва в съборна празнична св. Литургия в храма "Св. Спиридон". С благословението на митрополита на Керкира - Нектарий по време на богослужбата е осветена до мощите на светителя пантофка, донесена от България. Отец Николай я донася в софийския храм и я поставя в специално изработен проскинитарий, непосредствено устроен до архиерейския трон, с нарисувана голяма икона на светеца.
цитирай
2. hloris - Много интересно поднесени факти,за което много благодаря!
12.12.2019 21:37
Не бях запозната с историята за нетленността на св.Спиридон,и че днеис го честваме....явно и на мен ми е помогнал много днес,защото с Божията благословия си свърших много полезна работа.
Не разбрах само къде се намира осветената пантофка,в кой софийски храм?
Благодаря ти,ако ми поясниш в случая,защото с удоволствие ще отида да я видя,и да и се поклоня.
цитирай
3. ivoki - hloris
12.12.2019 22:02
hloris написа:
Не бях запозната с историята за нетленността на св.Спиридон,и че днеис го честваме....явно и на мен ми е помогнал много днес,защото с Божията благословия си свърших много полезна работа.
Не разбрах само къде се намира осветената пантофка,в кой софийски храм?
Благодаря ти,ако ми поясниш в случая,защото с удоволствие ще отида да я видя,и да и се поклоня.



ЧЕТИ МЕ ВНИМАТЕЛНО?
МОЩИТЕ НА СВЕТЕЦА СА НА О. КОРФУ.
ПАНТОФКАТА Е БИЛА ВРЕМЕННО В БГ.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801625
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031