Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03 21:15 - Омагьосаната принцеса
Автор: troia Категория: Изкуство   
Прочетен: 509 Коментари: 15 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image
Някъде през девет планини в десета се намирал древен замък. Той не бил видим за обикновените  смъртни, защото бил омагьосан. В него живеела принцеса с коси по-черни от нощта и кожа  по-бяла от сняг. Устните й имали цвят на току що разцъфнала роза, а очите й били червени като залеза. През деня принцесата спяла дълбок мъртвешки сън, а през нощта бродела невидима около замъка.  Често поглеждала с тъжни очи луната като че ли се молела за нещо. Около нея безшумно кръжали мълчаливи гарвани. След това се прибирала в стаята си  и намирала пълна чаша с драконова кръв. Девойката я изпивала жадно, а устните й ставали още по-алени и сочни. Красотата й разцъфтявала неустоима. Понякога из коридорите на празния дворец чувала шепот „обичам те, дете мое”, „не ме забравяй”..но тези думи били непонятни за нея. В тях не откривала смисъл и ги отминавала с ледено спокойствие.

Ала принцесата не била единствената в замъка. Дълбоко в подземията му живеел огромен дракон. Той пазел несметното  богатство на царството и бдял над живота й. Змеят се промъквал  безшумно из коридорите на двореца  и следял всяка нейна стъпка.

-          Докато съм жив и ти ще живееш, принцесо моя. Само моята кръв те изпълва със сили. – мислел си натъжен звярът.

С годините усещал как снагата му заслабвала и как вечността му се изплъзвала.
image


 

Една сутрин пред замъка спрял млад принц. Конят му пръхтял от вълнение. Стройният  мъж слязъл от него и с уверена походка влязъл в двореца. Въпреки силната магия той виждал древните стени, изящните арки и високите кули. Стъпките му отеквнали като гонг в това забравено от боговете място. От недрата на замъка изпълзял бавно драконът. Очите му греели като буйни огньове. Разтворил паст, а от нея се показал дълъг змийски език.:image


 

-          Какво търсиш тук, натрапнико? Ако е съкровището на замъка ще платиш с живота си.

Изсмял се принцът.  Дори не трепнал пред страховитото чудовище.

-          И теб сънувах, драконе. Ти си бащата на омагьосаната принцеса. Търся нея.

Змеят го изгледал надменно:

-          Как смееш да разговаряш непочтително с мен?! Мога да те изпепеля с едно дихание, жалко нищожество. Падни на колене и ще те пощадя.

Красивият  принц го погледнал без да се смути и извикал:

-          Мога да разваля магията. Трябва само да...

-          Сигурно искаш да целунеш дъщеря ми? – пресякъл го хищникът, избухвайки в презрителен смях.

-          Тя не е глупавата спяща красавица. Ще платиш с живота си затова. Махай се! – изревал драконът, изригвайки огън.

Отстъпил светлокосият принц. Качил се на коня си и полетял през портите на замъка в пълен галоп.

-          Нещастник!  В него няма грам смелост. – изръмжал драконът и още по- натъжен се промъкнал в поздемието на замъка.image

 

Настъпила нощта осветена единствено от ясната луна и звездите по небето. Гарваните започнали да кръжат развълнувани около замъка. Приближавал часът на пробуждането на принцесата. Тази вечер  тя се чувствала странно. Усещала много по-силен глад  и предчувствие за нещо необратимо. Когато тръгнала да се разхожда около двореца знаела, че не е сама. След нея тих като хищник се промъквал  светлокосият  принц. Въпреки това девойката го изненадала. За секунди бил повален и обездвижен от нея на земята. Над него надвесена зашептяла:

-          Ще платиш с живота си за своето безразсъдство. До сега съм пила само драконова кръв, но с удоволствие ще опитам твоята.

-          Давам ти я цялата. – прошепнал принцът. Сините му очи я пронизвали като ножове.

Принцесата се подвоумила за миг, но гладът в нея надделял. Впила зъби във врата му и доловила странен вкус. Още с първите глътки  усетила промяната. Косата й станала буйна, руса, лицето й поруменяло като розов цвят, а очите заблестели като морето. Накрая започнала да плюе отвратена:

-          Каква гадост! Искам печена кокошка полята с вино и сметанов сладкиш.image


 

Разсмял се щастлив принцът. Магията била развалена както му била предсказала неговата орисница.

-          Мила моя принцесо, цял живот те сънувах и обичах. Дойдох да те спася, защото само любовта ми може  да развали проклятието. Искаш ли да станеш моя съпруга?

Загледала го девойката. Принцът имал най- красивите сини очи, които била виждала и най-пленителната усмивка с която някой я е дарявал. Усетила как в сърцето й нещо трепнало. Хванала го за ръка и смутено прошепнала:

-          Съгласна съм да стана твоя съпруга.

В замъка ги посрещнали родителите й. Царят не бил вече огнедишащ дракон, майка й невидима сянка, а слугите – черни гарвани. Вдигнали голяма сватба за чудо и приказ. След това всички заживели доволни и честити.

Изминали години. Царското семейство се сдобило с малко и палаво момиченце. То все се навирало и в най-тайните кътчета на замъка, играейки на криеница. Един ден скрито в една ниша неволно натиснало някакъв бутон, който отворил тесен процеп. Детето се стреснало, но после любопитството му надделяло. Провряло се през него и тръгнало по слабо осветен коридор. Влязло в мрачно светилище в центъра, на което стояла статуята на огромен дракон. „Бягай от тук дете, спасявай се”, шептели невидими сили от стените на помещението. Момиченцето не им обърнало внимание. То гледало искрящата кутия в зейналата паст на замръзналият дракон. Протегнало треперещи ръце и бавно я отворило. От нея се извила синя мъгла, която като пъплеща змия обхванала светилището, излязла през процепа и се разтелила из замъка. Животът в него замрял. Момиченцето се преобразило в чернокосо дете с бяла като порцелан кожа и алени очи като рубини. Пронизало го остра жажда за кръв...

В същото време  някъде в далечно царство живеел малък принц. От този миг нататък той започнал да сънува малка, но прекрасна принцеса. Знаел, че когато порасне голям ще я открие и ще я спаси...image 


Гласувай:
31
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Великолепен разказ. :) Донякъде с ...
08.03 15:29
Великолепен разказ. :) Донякъде с нещо напомня наратива на Толкин, особено с образите на дракона, гарваните и омагьосания замък. :) Много свежо въведение беше желанието за "печена кокошка" хаха :), както и описанието на "развълнуваните" гарвани. :)
Принцът обаче е персонаж, който дори има божествени черти, особено що се отнася до кръвта му, която прогонва злото: нещо като причастието с "тялото и кръвта Христови". Не става ясно обаче, дали след като момиченцето сгафи сериозно в подземието с драконовата мрачна тайна, то и принцът пък на свой ред се превърна в дракон?
цитирай
2. troia - Благодаря ти!
08.03 20:57
nkf написа:
Великолепен разказ. :) Донякъде с нещо напомня наратива на Толкин, особено с образите на дракона, гарваните и омагьосания замък. :) Много свежо въведение беше желанието за "печена кокошка" хаха :), както и описанието на "развълнуваните" гарвани. :)
Принцът обаче е персонаж, който дори има божествени черти, особено що се отнася до кръвта му, която прогонва злото: нещо като причастието с "тялото и кръвта Христови". Не става ясно обаче, дали след като момиченцето сгафи сериозно в подземието с драконовата мрачна тайна, то и принцът пък на свой ред се превърна в дракон?


Наистина принцът е идеализиран, но той е носител на доброто, което трябва да унищожи злото. Правиш интересни асоциации с религията и по -точно с Христос.
То и аз се смях с тази печена кокошка.:))
Ами да, принцът-баща се превръща в дракон, а някъде в друго царство принцът -дете ще порасне и ще спаси малката принцеса. Получи се една приказка без край.
Приятна вечер!:)
цитирай
3. анонимен - Кати, развълнува ме разказът ти...
09.03 05:57
Кати, развълнува ме разказът ти!
Силата на Любовта разваля злите магии, и дано не е само в приказките...
цитирай
4. vesever - Предполагам си ме познала, Веси ...
09.03 06:07
Предполагам си ме познала, Веси съм, но излизам анонимно тази сутрин, нетът явно не е наред.
цитирай
5. troia - Здравей, Веси!
09.03 12:44
Веднага те познах с това "Кати".:)
Любовта разваля магии, особено в приказките, а за реалността не е за приказване... Вчера беше ден на чудесата, защото в живота чувствата се измерват в пари, а те все не стигат...или просто чувствата ги няма.
Благодаря ти.
Всичко най-хубаво, Веси!
цитирай
6. donchevav - „С годините усещал как снагата му ...
09.03 15:49
„С годините усещал как снагата му заслабвала и как вечността му се изплъзвала.” Разкош!
Вечната борба между доброто и злото… Особено ми хареса това редуване на соларни и хтонични знаци в описанието – кулите и подземието, денят и нощта, драконът и гарваните, залезът и утрото, сините и черните очи, огънят и синята мъгла, които така добре допълват дуалистичните послания на творбата…Трогна ме бащината грижа и отречение, противопоставени на младежката дързост и страст на принца спасител – много човечна, естествена, разбираема реакция. Хубава приказка!
Поздравления за подбора на музика и клип - винаги съм си представяла твоите приказни истории на фона на "Two Steps From Hell "! :)))
Прегръдка, Кате!
цитирай
7. krassko - Приказките ти са магически...:)
09.03 19:46
Дали не си ме омагьосала? Като се разхождам по "Иван Асен" и в градинката при Райфайзенбанк гарваните вече ме чакат. Говорят ми нещо, но като не им разбирам гледам да отмина бързо - бързо, а те вървят след мен и няма спасение.
Вече не смея да вляза в магазина на "Мизия". Още на вратата ме чака баба Яга. И с бастуна ме закача като с кука, връчва торбите и като ме хване под ръка тръгваме по "Светослав Тертер". Кучетата ни лаят от дворовете, котките бягат да се скрият, а гарваните летят над нас като изтребители. Съвсем като в приказките.
Като се откача от нея и избягам на"Николай Ракитин" - там вече ме чакат Принцесите. Стоят по две - по три, гледат ме втренчено и си говорят нещо на английски.
Е, сега знаеш защо уча английски, заради Принцесите!
И Дракон има. Той ме причаква в подлеза когато се приберам от парка. Истински огнедишащ Дракон и пие студен чай да си охлажда гърлото...
Кате, Кате, хубави са ти приказките, но понамали малко магиите за да се отърва от баба Яга и Дракона, който имал три висши образования. Принцесите да останат и тук - там по някой гарван за разкош.
Приятна вечер!
цитирай
8. troia - Вени,
09.03 22:54
donchevav написа:
„С годините усещал как снагата му заслабвала и как вечността му се изплъзвала.” Разкош!
Вечната борба между доброто и злото… Особено ми хареса това редуване на соларни и хтонични знаци в описанието – кулите и подземието, денят и нощта, драконът и гарваните, залезът и утрото, сините и черните очи, огънят и синята мъгла, които така добре допълват дуалистичните послания на творбата…Трогна ме бащината грижа и отречение, противопоставени на младежката дързост и страст на принца спасител – много човечна, естествена, разбираема реакция. Хубава приказка!
Поздравления за подбора на музика и клип - винаги съм си представяла твоите приказни истории на фона на "Two Steps From Hell "! :)))
Прегръдка, Кате!


ти ми предложи епическа музика, а "Two Steps From Hell " наистина са чудесни за фон. Радвам се, че ти е харесала приказката, защото и аз много си я харесвам. Това е една от най-хубавите ми приказки, защото е точно по моя вкус с всички мои любими герои.:) Важното е, че доброто и любовта побеждават.
Прегръдка и от мен! Приятна вечер!:)
цитирай
9. troia - Краско,
09.03 23:00
ами ти си срещнал всички мои герои на живо.:)) Важното е, че са безобидни и нищо лошо не ти се е случило. Нито си отвлечен от някоя Принцеса, нито си омагьосан от баба Яга или изяден от някой дракон.:)) Може би знаят, че много ще ме ядосат. Разсмя ме. Имаш голямо въображение и трябва да се пробваш в приказните истории, а може да напишеш приказно стихотворение.
Благодаря ти.
Приятна вечер!:)
цитирай
10. stix - Прекрасна приказка
10.03 15:47
'' Любовта има по дълбока мисия от съвършенството."
цитирай
11. troia - Благодаря ти!
10.03 21:04
stix написа:
'' Любовта има по дълбока мисия от съвършенството."


Много хубава мисъл.
А ето нещо също толкова хубаво от Стивън Кинг.

Косите ти са като огън през зимата,
като клада през януари,
и сърцето ми гори в тях...

Приятна вечер!:)
цитирай
12. valben - Е, и аз да напиша няколко слова.
11.03 12:54
Само преди малко прочетох една хубава приказка. Този път, както винаги, си се представила на високо ниво. Прекрасни са твоите съпоставяния. Дракон - криещ се. черни коси - руси коси, и особено - драконовска кръв и човешка кръв, малко момиченце разкрива дълго пазена тайна. Какво повече да се очаква? Всичко това разчупва щампата, която понякога съществува във фентъзито. Ами по-нататък?!!! А сега ще прочета приказката още един път.
цитирай
13. troia - Вал,
11.03 17:32
благодаря ти за милите думи. Ти също пишеш приказки, така че ме четеш и с очите на писател, а не само на читател.:)
Наистина е нестадартна, но това се получи в процеса на написването й. Нали знаеш, героите заживяват свой собствен живот и само се следват и описват техните постъпки.:)
Поздрави!
цитирай
14. batogo - !!!:))) Чудесно!
14.03 18:01
Хареса ми тази перфектно написана приказка, разкриваща вечната игра на живота, Троя.
цитирай
15. troia - Благодаря ти!
14.03 21:41
batogo написа:
Хареса ми тази перфектно написана приказка, разкриваща вечната игра на живота, Троя.


И аз много си я харесвам, макар че не звучи скромно.:)
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troia
Категория: Тя и той
Прочетен: 610998
Постинги: 651
Коментари: 7239
Гласове: 16736
Архив
Календар
«  Март, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031