Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02 22:15 - Трите русалки
Автор: troia Категория: Хоби   
Прочетен: 311 Коментари: 19 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

Преди много години, когато боговете обичали да слизат между хората се случила невероятна история. Тогава морския Бог се влюбил от пръв поглед в приказна принцеса. Тя пътувала в празнично украсен кораб към своя любим принц. Предстояла им разкошна сватба. Богът не само я обикнал, но и като всяко божество решил да я притежава въпреки волята й. Отвлякъл я в морските дълбини и я направил царица на своето сърце  и необятните си владения. И приказката би завършила до тук като всяка щастлива история, но нещата се развили по друг начин. След три раждания красивата владетелка починала. Последното й дете било незрящо, а тя издъхнала с утехата, че е успяла да дари живот. Богът дълго тъгувал, а после се отдал на отглеждането на своите деца. Изминали години. Момичетата пораснали и се превърнали в три чаровни русалки. Възпитавани от божество те презирали хората, а понякога ги убивали за развлечение.image
Най-жестока  била Скарлена – пленителна красавица с буйни кестеняви коси и магичен глас. Щом запеела моряците обезумявали. Хвърляли се в океана за да да бъдат с нея, но намирали единствено своята смърт.image


 

-          Сестричке, много си лоша и безмилостна.  – укорявала я  по-малката й сестра Весияна. Гласът й звучал сериозно, но очите й се смеели. Самата тя често се включвала в забавленията. Била кръшна и изкусна танцьорка.  С танците си умело разсейвала моряците докато корабите им се разбивали в подводните скали.

-          Весияна, не ме дразни. Уж ти е съвестно, а скоро унищожи цяла флотилия. – отвърнала й Скарлена.

-          Не, не беше виновна тя, а аз. – включила се в разговора Юлана.image

Била най-малката от трите сестри, незряща, но не-по-малко опасна. Имала толкова дълги коси, че с тях оплитала и потапяла корабите. Последният спомен на нещастниците било  нейното нежно, но злобно лице.

-           - Скоро очаквам нов кораб по нашите владения. Той е изпратен да ни  убие. Представяте ли си? – изсмяла се презрително Скарлена.

Всички били толкова въодушевени, че започнали да се препират коя ще причини неговата гибел. Изобщо не забелязали баща си, който ги подслушвал мълчаливо. А лицето му ставало все по-мрачно и гневно. Черните му очи засвяткали като мълнии над океана.

-          Знам, че хората са пръснати като безполезни камъни по сушата, но вие прекалявате. Ние не воюваме с тях. Не забравяйте, че вашата майка също беше човек! Стига повече смърт!

Трите русалки млъкнали смутени  и се поклонили на баща си. Всяка от тях целунала покорно ръката му в знак на съгласие. Когато Богът се оттеглил след него настъпило тягостно мълчание. Само очите на сестрите блестели заговорнически.

Не изминало дълго време и се разнесла новината за разбит боен кораб. Трите русалки се заклели най-тържествено пред баща си, че не са виновни. Само забравили да споделят, че имат пленник затворен в най-дълбоката пещера до двореца.image

 

-          Толкова е неустоим и мъжествен! Сърце не ми даде да го убия. – шептяла Скарлена. Тя била много изненадана от себе си.

-          Сигурна ли си, че имаш сърце? –  попитала я иронично Весияна. И тайно  се надявала непознатия красавец  да харесва единствено  нея.

-          Ех, сестрици. Не мога да ви позная. Влюбили сте се в обикновен смъртен. Не мога да го видя, но се съмнявам, че е толкова божествен и неповторим. Ето, моите коси са божествени, но един човек едва ли... – укорявала ги нежно  Юлана. Но твърдо решила в най-скоро време убие пленника. Не искала да има завист  и кавги между тях. Толкова добре си живеели до сега! А мъжете носели само неприятности.

Речено – сторено. Една тъмна и безлунна нощ най-малката русалка заплувала към ужасната пещера. В ръката си носела нож натопен в отровата на медуза. И най-невинната драскотина щяла да е фатална за пленника.

За нейна изненада пред входа на пещерата я очаквала Скарлена.

-          Знам защо си тук. Дай ми оръжието. – извикала разгневена русалката.

-          Откъде знаеш, че ще дойда?  - отскочила възмутена Юлана.

-          Моят любим не е обикновен човек. Той е магьосник  и предрече своята смърт. Но аз ще го спася, защото съм готова да умра за него. – отговорила сестра й.

Юлана се опитала да избяга, но било прекалено късно. Скарлена била по- бърза и силна.  Измъкнала ножа от ръцете й, а после със замах отрязала косите й. Отровата ги унищожила. Юлана запищяла от мъка, защото изгубила най-ценния дар, който притежавала. Косите й се пръснали по дъното на океана като безжизнени  водорасли. Русалката започнала да ги търси с незрящи очи и събира с треперещи ръце. През това време Скарлена измъкнала от пещерата своя магьосник и двамата заплували към повърхността. Повече никой никога не ги видял. Само морския Бог знаел, че те са някъде там влюбени и щастливи .

И сега като се разрази силна буря се чуват писъците на Юлана по погубените й прекрасни коси. А когато слънцето заблести над океана отнякъде се разнася нежната песен на щастливата Скарлена.

 

image

Гласувай:
20
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Пак прекрасна приказка! Благ...
26.02 08:01
Пак прекрасна приказка!
Благодаря! :)))
Любовта във всичките `и форми.
цитирай
2. tonsun - А какво e станало с втората сестра? ...
26.02 08:54
А какво e станало с втората сестра? Весияна!:)
Обичам морски приказки (mm)
цитирай
3. pitwasilew - Привет!
26.02 13:53
Тия принцески имат ли корони, да попитам бих искал аз.
цитирай
4. donchevav - Силата на любовта може да превърне и ...
26.02 20:02
Силата на любовта може да превърне и най-големия злодей в нежен романтик с меко и добро сърце! Красива приказка - от тия, които четем с наслаждение и втори, и трети път! Благодаря, Кате!
цитирай
5. troia - Здравей, wonder!
26.02 20:07
Любовта е навсякъде. Явно е силно заразна.:)
И аз ти благодаря!
Приятна вечер!
цитирай
6. troia - Здравей, Тонсън!
26.02 20:13
Ами Весияна си танцува някъде там в океана своите омагьосващи, опасни танци. Може през лятото да се появи и по нашето море...знам ли?! Ще се оглеждам за нея.:))
Радвам се, че съм улучила твоя вкус.:)
Поздрави!
цитирай
7. troia - Здравей, pit!
26.02 20:19
Защо имам чувството, че искаш да ме попиташ нещо друго като например имат ли си Фейсбук или телефони.:))) Шегувам се.
Ами сигурно имат и корони. Красавици са.
Приятна вечер!:)
цитирай
8. troia - Здравей, Вени!
26.02 20:23
Лично аз не съм била свидетел как любовта преобразява някой злодей, но в приказките се среща често.:) Надявам се и в живота да е така.
Благодаря ти за милите думи и прочита, Вени!
Хубава и спокойна вечер ти желая!
цитирай
9. troia - Благодаря ти, batogo!
27.02 20:51
!!!:))) Чудесна приказка за благородната сила на Любовта, Троя!

от: batogo За постинг: Трите русалки

Вечна Истината е, че Любовта облагородява и извисява душата.
Хубав ден, наситен с любов и радост!


Харесвам приказките, защото в тях доброто и любовта винаги побеждават. А в живота има и несподелена любов.
Пожелавам ти и на теб всичко най-хубаво и много поводи за усмивки!

П.С. Има технически проблем в блога и затова копирам коментарите.:)
цитирай
10. troia - Разсмя ме, pit!
27.02 21:05
: D : D : D

от: pitwasilew За постинг: Трите русалки


troia написа:
Защо имам чувството, че искаш да ме попиташ нещо друго като например имат ли си Фейсбук или телефони.:))) Шегувам се.
Ами сигурно имат и корони. Красавици са.
Приятна вечер!:)


Ми не. Като един инфекционист искам да те попитам, дали тия русалки са като вируси с корони т.е., смъртоносни като коронавируси. Нали сега е на мода.

Хубав и успешен ден!
П.С. Пази се! : Р

Ти какво си опитвал да ми намекнеш, а аз какво съм си мислела.:))) Не ми говори за вируси, че косата ми се е накъдрила от новини за тях.
И ти се пази, че ако стане проблем при теб ще е най-опасно.
Много ми се иска една сутрин да се събудя и всичко това да се окаже само сън!
Много здраве и усмивки, pit!
цитирай
11. pitwasilew - Пфф
27.02 21:40
Ако знаеш, като се наглася, като Голямото пиле с изолационен костюм, шапка, очила, респираторна маска, калцуни и всичко както си трябва, какъв секси инфекционист ставам, ще ми дадеш всичките си телефонни номера и фейсбук профили! За сега нямаме при нас случай на заразен. Все още не ни е дошло на главата и дано да не ни идва : )
цитирай
12. troia - Не,
28.02 20:13
не си голямо пиле, а бял ангел. Така ви наричат хората, които са оцелели.:) И да ти кажа честно щом човек си е секси нищо не може да го загрози. Не се надявай на костюма, че ще те скрие.:) Дано изобщо да не се стигне до епидемия и да не ти се налага да лекуваш болни! Между другото вчера четох, че в САЩ вече са открили лекарство, започнали са да го тестват с хора /имало доброволец/ и от април ще започне производство. Организмът започвал да образува антитела срещу болестта. Защо никъде не го съобщават, не зная. Някак си тази новина изчезна, а беше в официален новинарски сайт. Дано да е истина!
цитирай
13. donchevav - https://www.youtube.com/watch?v=Ln5CaIq5XKo
28.02 21:09
troia написа:
Лично аз не съм била свидетел как любовта преобразява някой злодей, но в приказките се среща често.:) Надявам се и в живота да е така.
Благодаря ти за милите думи и прочита, Вени!
Хубава и спокойна вечер ти желая!


Може и да си права, Кате, в живота не всичко се случва като в приказките:) Но докато четях и дори после, докато пишех, си мислех за един любим злодей - този на Д. Дамянов /горе в линка/, може би затова коментирах така... А приказките са затова, да повярваш в чудото. "Слушаш, слушаш и се забравяш… И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек." /Елин Пелин, "Косачи/.:)
Прегръдка, мила приятелко!

цитирай
14. valben - Привет, troia!
28.02 21:43
Хубава приказка за красиви и не много добри русалки. Персонажите ти са много интересни. При четенето потръпнах, представих си, че съм станал моряк, ама бързо се съвзех. И краят си го бива. Ама нали краят на всяка приказка трябва да е добър...
цитирай
15. troia - https://www.youtube.com/watch?v=9JwqdyDE6y4
28.02 22:04
Вени, това е моят "магичен" поздрав за теб!
Благодаря ти за стихотворението "Приказка" на Д. Дамянов. Клипът, мелодията и думите му са много въздействащи. Развълнува ме.
Съгласна съм с теб. Приказките и изобщо красотата в изкуството ни помагат да съхраним вярата си в доброто и да ценим прекрасното.
Забелязала съм, че като ме четеш правиш асоциации с други автори и творби.:))
Приятна вечер, приятелко!
цитирай
16. troia - Здравей, Вал!
28.02 22:14
На красивите жени всичко е простено, дори да са малко проклетички.:)) И краят ми не е толкова розов, но си го харесвам, защото всяка си получава заслуженото, особено Юлана. Направо си го изпроси.:))
Благодаря ти за прочита и коментарчето.
Приятна вечер и ако имаш морски срещи да са само с добри русалки! Може пък да ти нашепнат друга приказка.:)
цитирай
17. vesever - Хе, Кати, каква изненада, а чак сега ...
24.03 20:45
Хе, Кати, каква изненада , а чак сега разбирам. Весияна е малко запиляна...)))
И аз щях да питам като Тонсън какво е станало с нея, а тя си танцувала. Ми супер.
Утре вечер ще взема да предам някои снежни танцувални снимки от нея )))
Прегръдка!
Хубава е приказката, и достоверна.
Прегръдка, Кати!
цитирай
18. troia - Веси,
24.03 22:26
според мен Весияна си е най-добре от всички.:)) Все пак приказката трябваше да е любовна, а Скарлена е идеалния образ.
Между другото и Юлана се хареса, от сърцето й се откъсна едно "благодаря" макар че ми лепна пак минус.:))
Радвам се, че ти хареса. Благодаря ти.
Чакам снежният ти танц. Аз пък не смея да си подам носът навън.:)
Прегръдка и от мен, Веси!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troia
Категория: Тя и той
Прочетен: 774118
Постинги: 717
Коментари: 8194
Гласове: 22206
Архив
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930